איך תרגיע את ילדיך בשעת אזעקה?

מפעם לפעם אנו נאלצים להתמודד עם סבב אלימות ועם ירי לעבר ישראל ולא ברור כיצד יתפתחו הדברים ומתי יסתיימו.
האזעקות נשמעות ביישובי עוטף עזה וביישובים רבים נוספים.

אירועים אלה, הכרוכים באי וודאות משפיעים על המצב הרגשי של מבוגרים, ושל ילדים במיוחד ,ומגבירים חששות ופחדים מפני העתיד לקרות

באירועים כגון אלו עיני הילדים נשואות אל המבוגרים ודרכם הם מושפעים במתן פרשנויותיהם למציאות. זהו זמן יקר וחשוב להעברת מסרים מרגיעים ומאוזנים, ולמתן מידע ענייני המותאם לגיל הילדים.

חשוב מאד לנהל שיח פתוח עם הילדים ולשדר להם את התחושה כי המבוגר נמצא שם בשבילם.

מטרות השיחה:
א. לשדר לילדים כי על אף האירוע החריג, המבוגרים יודעים כיצד לשמור עליהם ולבסס את תחושת המוגנות בחייהם.

ב. לסייע לילדים לשמור על תחושת השליטה על חייהם דרך שמירה על שגרה ככל שנית.

ג. לאפשר לילדים אוורור ועיבוד של החוויה הלא צפויה שהתמודדו עימה.

ד. לרענן נהלים לשמירת ביטחונם האישי של הילדים.

להלן יינתנו כמה עקרונות לשיחה:

תיווך נכון של האירועים: חשוב להסביר לילדים את ההבדל בין צפירה שמטרתה לזכור אירועים ובין צפירה שמטרתה להתריע מפני סכנה. הבנה זו חשובה גם בהקשר לצפירות יום הזיכרון לחללי צה"ל.

מידע והבניית הסיפור: כדאי שההורים יספרו את פרטי האירוע במילים פשוטות וברורות ללא דרמטיזציה מיותרת בהתאם לגיל הילדים ורמת התפתחותם. ככל שהילדים צעירים יותר כך חשוב לקצר בשיח ובאורך המשפטים שנעזרים בהם. חשוב להדגיש כי האירוע הסתיים וכוחות הביטחון עושים את המיטב על מנת לשמור על ביטחוננו.

מתן אפשרות לשיתוף: חשוב לאפשר לילדים לשתף בחוויה שעברו. להקשיב להם שוב ושוב, ולתת להם להתבטא בחופשיות. ניתן כמובן להיעזר באמצעים מגוונים, כגון חומרי יצירה, סיפורים ושירים.

מתן תפקידים: במקרה שהשיחה מתנהלת מיד אחרי אירוע, כדאי לכוון את הילדים לפעילות אקטיבית. מילוי משימות פשוטות ואף יזומות מסייע להחזרת תחושת ביטחון ותחושת המסוגלות. אפשר להיעזר גם בשירה, ריקוד ומשחקים תנועתיים על מנת לשחרר מתחים

ריענון נהלי ביטחון:  חשוב להזכיר לילדים היכן נמצאים המרחבים המוגנים וניתן אף לתרגל כניסה למרחב מוגן .מומלץ להרגיל רצף פעולות קבועות בשעת אזעקה שיוצר מסגרת ביטחון כגון: כניסה לממ"ד, קריאת השמות בקול, פרקי תהילים קבועים, שיר מרגיע וכו' .

תשומת לב לילדים חרדים במיוחד: ילדים שונים (וגם מבוגרים) מגיבים בצורה שונה ומתאוששים בקצב שונה. חשוב שההורים ישדרו אמון ביכולת ההתאוששות והתמודדות של הילדים, אך גם יהיו ערניים לילדים הזקוקים להתייחסות מיוחדת. ניתן להיעזר ולהתייעץ עם גורמי המקצוע הקיימים במוסדות הלימוד במידת הצורך.

שמירה על השגרה:  השגרה מחזקת ומשדרת מסר של נורמאליות והמשך רציפות החיים ולכן לאחר שיח של שעה ראשונה, כדאי לחזור לשגרת פעילות.

המצב הבטחוני משתק אותך? חרד? לא מסוגל להרדם? אנחנו כאן כדי להקשיב ולסייע.
ארגון "לנפש תדרשנו" מפעיל מוקד טלפוני למצוקות רגשיות, בו ניתן לקבל עזרה ראשונה רגשית ונפשית, מענה דיסקרטי ומקצועי, לאורך כל היממה.

אנחנו כאן בשביל להקשיב, להבין ולעזור.

התחברת למאמר? רוצה לשמוע יותר?

להזמנת הרצאות וקבלת חומרים השאירו פרטים ונחזור אליכם